Kolesteroli i lartë është një faktor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare. Por ne mund ta reduktojmë atë duke bërë zgjedhje të zgjuara ushqimore dhe duke bërë lëvizjet e duhura në kuzhinë.
Zgjedhje të thjeshta ushqimore
Nuk ka kuptim të kërkoni një përbërës ushqyes që do të bëjë ndryshim në rregullimin e kolesterolit – sepse nuk ka një të tillë! Sekreti është të zgjidhni ushqime kryesisht të papërpunuara dhe të hani një dietë të shëndetshme të ekuilibruar. Për të arritur këtë:
gjithmonë mbushni pjatën tuaj përgjysmë me sallatë dhe perime
zgjidhni drithërat
përfshini bishtajore në dietën tuaj javore
preferojnë produktet e qumështit gjysmë të skremuar
shmangni ushqimet shumë të përpunuara edhe nëse ato janë me pak yndyrë.
Gatim në shtëpi
Është një opsion më i shëndetshëm dhe më i lirë në krahasim me të ngrënit jashtë. Duke zgjedhur përbërësit ju kontrolloni më mirë cilësinë e asaj që hani dhe shmangni sheqernat e shtuara, kripën dhe yndyrën.
Më shumë fibra
Hulumtimet tregojnë se fibrat, veçanërisht fibrat e tretshme që gjenden në tërshërë, portokall dhe patëllxhanë, ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit jo të shëndetshëm.
Për të përfituar përfitimet e fibrave, ne duhet të konsumojmë 21-38 g fibra në ditë – shumica prej nesh nuk e arrijnë këtë qëllim. Opsionet e mëposhtme na ofrojnë dy gramë fibra dhe na japin zgjidhje: gjysmë avokado të pjekur, 1/4 filxhani fiq të thatë, një portokall, 3/4 filxhan brokoli, 3/4 filxhan tërshërë, 2 lugë fara liri, 3/4 filxhan patëllxhan.